Az Aradi Vértanúkra emlékeztünk

„Tekints reánk, tekints, szabadság,
Ismerd meg mostan népedet:
Midőn más könnyet sem mer adni,
Mi vérrel áldozunk neked.”

Petőfi Sándor: Európa csendes, újra csendes (részlet)

 

Az 1848-49-es Habsburgok elleni szabadságharcban a magyarok vereséget szenvedtek.

Görgey Artúr 1849. augusztus 13-án Világosnál letette a fegyvert. A világosi fegyverletétel után sötétbe borult Magyarország. Haynau szabad kezet kapott a „rendcsináláshoz”, és 14 tagú hadbíróságot állított fel. A börtönök megteltek. Arad, immár 175 esztendeje: jelkép a magyar nép számára. Az a nap, 1849. október 6-a örökre belevésődött a magyarság emlékezetébe. Az aradi vár udvarán 13 tábornokot végeztek ki, Pesten pedig főbelőtték gróf Batthyány Lajos miniszterelnököt. A magyar történelem gyásznapján hajtsunk együtt fejet, tisztelegjünk a példaértékű történések előtt. 

 

Idén az 5. évfolyam készítette el október 6-ról az iskolai megemlékező műsort. A rövid versrészletekkel tarkított történelmi műsor 12 diák közös munkájával valósult meg. Az iskolában 1849. okt. 6-ról kiállítást is készített az 5. évfolyam.

A műsor szereplőinek köszönetet mondunk: Gaál Rebeka, Wu Maggie, Nagy Linda, Hegedűs Lilla, Arany Gábor, Kósa Luca, Nagy Rebeka, Dorogi Noémi, Csajbók Márk, Rimóczi Hanna, Horváth Luca, Tóth Eszter

A műsor elkészítésében és a kiállítás megvalósításában Donkó Ágnes Zsanett és Köntés Anikó

osztályfőnökök segítették a gyerekeket.

A városi megemlékezésen iskolánk DÖK-ös diákjai, Halmi Lea diákönkormányzat vezető, és Fölfi Edina Sára Igazgató vezetésével megkoszorúzták az emlékművet.