Határtalanul 2023.

Pályázati konstrukció: Határtalanul! program Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek
Azonosító: HAT-KP-1-2022/1-001112
Elnyert támogatás: 2 780 000 Ft

A Határtalanul! program Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek pályázati konstrukció HAT-KP-1-2022/1-001112 azonosító számú „Rákóczi nyomában: „A felvidék szépségei” című projektet valósítottuk meg az iskolánkban 2023. május 24-26-ig 43 tanuló és 4 kísérő pedagógus részvételével.

 

Előkészítő órák

Az előkészítő órákat 2023. május 18-án tartottuk. Ezeken a foglalkozásokon Szlovákia általunk meglátogatandó tájairól, történelméről, látnivalóiról, földrajzáról, hagyományairól, ünnepeiről és ételeiről készítettünk tablókat, prezentációkat. Diákjaink osztályfőnökeik, Melis Pálné és Donkó Ágnes segítségével tájékozódhattak a Magyarország határain túl élő magyarság létszámáról, az államhatáron kívüli elhelyezkedés történelmi okairól, Szlovákia, illetve a meglátogatandó települések magyarságának történetéről, jelenéről, az ottani lakosság etnikai összetételéről, a tanulmányi kirándulás részletes programjáról, és természetesen a toleráns és kooperatív viselkedés alapszabályairól is.

Az előkészítő órán további információkat szerezhettünk nemcsak a Felvidék szépségéről és jelentőségéről, hanem több magyarlakta részről, mint például Erdélyről és Dél-Baranyáról is.

 

Prezentációk:

 

Kirándulás:

Iskolánk életében minden évben fontos szerepet tölt be a „Határtalanul” program. Az úti célunk Szlovákia volt.
Május végén indult a 7. évfolyam 3 napra kirándulni. A program során jeles magyarok lábnyomait követve néztük meg a Felvidék szépséges tájait, felidéztük a nemzeti történelmünk eseményeit.
Előzetes feladatként mindkét osztály előkészítő órán vett részt, ahol bemutatták a csoportok az osztálynak az ország nevezetességeit, a felvidéki magyarság történelmét.
Ezután következett a kirándulás. A szállásunk mindkét nap a csodálatos Tátralomnicon volt, ahol vadregényes faházakban aludtunk, mellettünk a sebes Tátranec patak csobogott. A kilátás és a friss levegő felejthetetlen volt.
Minden reggel bőséges kiszolgálásban volt részünk, napközben úti csomagot vihettünk magunkkal, este pedig ismét finom, meleg vacsora várt minket.

Első nap reggel 6 órakor keltünk útra. Mindenki nagyon izgatott volt, megtaláltuk a helyünket és jó hangulatban indult az utazás. Miskolcon álltunk meg először egy rövid pihenőre, aztán indultunk tovább. A határon észrevétlenül jutottunk át, csak abból vettük észre, hogy a táblanevek szlovákul voltak írva.
A nap fő úticélja Betléren az Andrássy- kastély volt. Még sosem láttunk ilyen gyönyörű kastélyt, ennyi értékkel. Egy idegenvezető néni vezetett minket végig a szobákon, ahol elmondta a hozzájuk kötődő tudnivalókat, érdekességeket. Minden bútor, fürdőszoba, kép, ágy, preparált állat lenyűgözött minket. Utána a kastélyt körülölelő parkban sétálhattunk.
Délután megérkeztünk a szálláshelyünkre, Tátralomnicra, elfoglaltuk a házainkat, ágyainkat. Szaladgáltunk, beszélgettünk, gyönyörködtünk a csodálatos kilátásban a Magas- Tátrára. Este vacsora után még szabadprogram volt, aztán 10 órakor csendes elvonulás.

Második nap a bőséges svédasztalos reggeli után indultunk. Elsőként a Bélai-cseppkőbarlangot tekinthettük meg. Az odavezető út is csodálatos volt, folyamatos emelkedőn figyelhettük meg a természet szépségeit. A barlangban 800 lépcsőfokot tettünk meg, hol fel, hol lefelé. Igazán izgalmas élmény volt. Nagyon tetszett. Sok mindent megtudtunk a barlang koráról, a cseppkövek kialakulásáról.
Ezután kis buszutazás után következett a Dobsinai jégbarlang. Az odavezető út meredeken ívelt felfelé, elég fárasztó volt, de megérte, mert a látvány kárpótolt mindenkit. Ilyen vastag jeget még sosem láttam. Hihetetlen ennek a barlangnak is a kialakulása.
A sok túrázás után indultunk a híres Lőcse városát megnézni. Itt kaptunk fagylaltot is, ami nagyon finom volt. A kisvárosban megnéztük a ketrecet, amibe bezárták régen a rossz útra tévedt embereket.

Harmadik nap az összepakolás után elindultunk hazafelé. Az utunk először Szepes várához vezetett. Sajnos felérkezés után tudtuk meg, hogy belül le van zárva, de még így is kárpótolt minket a gyönyörű táj, ami elénk tárult a magasból.
Az utolsó látnivaló Kassa városa volt. Itt megtekintettük a híres dómot, melybe be is mehettünk. Megkoszorúztuk II. Rákóczi Ferenc sírhelyét, megcsodáltuk a dóm díszes ablakait, ereklyéit, ikonjait. Kaptunk egy kis szabadprogramot, amikor mindenki elindult a saját úticélja felé, csakis kis csoporttal.
Hazafelé vezető út nagyon jó hangulatban telt. Beszélgettünk az élményekről, látnivalókról.
Felejthetetlen élmény volt számunkra, hogy ezen a kiránduláson részt vehettünk.

A 7.a és 7.b osztály nevében: Kovács Tamara Léna 7.b

Képek a kirándulásról:

Értékelő óra:

A Határtalanul kirándulás értkelő óráját a két 7. osztály 2023. június 7-én tartotta meg. Az értékelés célja a történtek áttekintése, a tanulságok levonása, az eredmények megfogalmazása, a külhoni magyarsághoz kapcsolódó ismeretek, a tanulmányi kirándulás során szerzett tapasztalatok iskolai keretek között történő megjelenítése volt.

Az óra első részében fényképeink alapján kötetlen beszélgetés formájában mindenki elmondhatta legkedvesebb emlékét, Szlovákiában szerzett élményeit. Kiemelhették azt a nevezetességet, amely a legjobban tetszett számukra.

Az elsődlegese célok mellett a 3 együtt töltött nap, a közösen szerzett élmények és tapasztalatok erősítették a gyerekek összetartozását, új barátságok születtek, egymás iránti szociális érzékenységük és empátiájuk is fejlődött.