Határtalanul 2024.

Pályázati konstrukció: Határtalanul! program Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek
Azonosító: HAT-KP-1-2023/1-000270
Elnyert támogatás: 3 695 200 Ft

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

A Határtalanul! program Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek pályázati konstrukció HAT-KP-1-2023/1-000270 azonosító számú „Rákóczi nyomában – Erdélyi barangolás” című projektet valósítottuk meg az iskolánkban 2024. május 29-31-ig 46 tanuló és 5 kísérő pedagógus részvételével.

Előkészítő órák:

Az előkészítő órát 2024. május 24-én tartottuk. Ezen a foglalkozáson Erdély és a Partium általunk meglátogatandó tájairól, történelméről, látnivalóiról, földrajzáról, hagyományairól, ünnepeiről és ételeiről készítettünk tablókat, prezentációkat. Diákjaink osztályfőnökeik, Biró Erika és Miklósi Nikoletta segítségével tájékozódhattak a Magyarország határain túl élő magyarság létszámáról, az államhatáron kívüli elhelyezkedés történelmi okairól, Erdély, illetve a meglátogatandó települések magyarságának történetéről, jelenéről, az ottani lakosság etnikai összetételéről, a tanulmányi kirándulás részletes programjáról, és természetesen a toleráns és kooperatív viselkedés alapszabályairól is.

Tanulóink kreatív és alapos ó gyűjtőmunkáinak köszönhetően részletes beszámolókat, igényes prezentációkat és plakátokat készítettek, amelyeket a foglalkozás keretein belül meg is tekinthettünk. Ezen az órán Barangoló digitális tartalomtárát használva részletes betekintést nyerhettünk az erdélyi magyarság kultúrájába és gasztronómiájába is.

Az alábbi oldalakat hívtuk segítségül:

Prezentációk:

Videók:

Kirándulás:

(7.a osztály)

1. nap
Nagy izgalommal készültünk a Határtalanul pályázati kirándulásra. Első úti célunk Nagyvárad volt, ahol megnéztük Szent László szobrát a főtéren, majd a Székesegyházat. A múzeumban megnéztük Szent László hermáját és felelevenítettük a lovagkirály mondáit. Szemet gyönyörködtető látványnak lehettünk részesei a Székesegyházban. Meghatott minket a hely varázsa.
A Királyhágóról gyönyörű kilátás tárult elénk. Ezt követően Bánffyhunyadon megnéztük a helyi református templomot. Nagyon tetszett a mennyezett fakazettás díszítése. Megemlékeztünk a Petőfi emlékműnél híres költőnkről. Este jókedvűen, de fáradtan megérkeztünk Csernakeresztúrra a Nisztor panzióba. Már finom vacsorával vártak bennünket. A tulajdonos bácsi mesélt nekünk a bukovinai székelyekről és családjuk történetéről.

2. nap
Második napi úti célunk Torda, a tordai sóbánya volt. Az idegenvezető néni elmondta a sóbánya történetét. Az alagút falán kirakódtak a sókristályok. Megnéztük a fából készült régi kiemelőszerkezetet, melyet régen lovak húztak. A makett segítségével láttuk, hogyan működött régen. Kipróbáltuk, hogyan működik a Ferenc József teremben a visszhang. Megkóstoltuk a barlang falán lerakódott sót. 13 emeletet mentünk le a lépcsőn a nagyterembe, ahol sok érdekes szabadidős tevékenységre volt lehetőség, mint például óriáskerék, minigolf, ping-pong, vásárlási lehetőség. A csoport kettévált, mert a tériszonyosok lifttel, a sportosabbak pedig a lépcsőn mentek fel a lejárathoz. A tordai hasadékhoz nem tudtunk kirándulni az eső miatt. A sóbánya megtekintése után Torockóra utaztunk, ahol bevittük az adományainkat a Kis Szent Teréz gyermekotthonba. Megnéztük a helyi néprajzi múzeumot, ahol a helyiek történetével ismerkedtünk meg. Nagyon tetszett a kilátás, láthattuk a hegyvonulatot, ahol kétszer kel fel a nap. Az idegenvezető néni elmesélte a környékhez tartozó mondákat, és láthattuk a mondákhoz tartozó kenyérhegyet. Nagyenyeden megnéztük a Bethlen Gábor Kollégiumot, bár az eső miatt nem sok időt tudtunk ott tölteni. Gyulafehérvárra haladva megtekintettük a táj szépségeit. Gyulafehérváron Renáta idegenvezető néni a makett segítségével elmesélte Gyulafehérvár történetét. Bementünk az érseki Székesegyházba, ahol megnéztük Hunyadi János síremlékét. Megcsodáltuk a rózsaablakot és a díszes faragott oszlopokat. Következő úticélunk a Vajdahunyad vára volt. A különböző termekben megismerkedtünk a korabeli fegyverekkel a szobák berendezéseivel, korabeli ruhákkal, bútorokkal és régi festményekkel. A nap folyamán nagyon sok szép élményben volt részünk, ezért estére jól el is fáradtunk.

3. nap
A reggeli után elindultunk Déva várát megnézni és megbeszéltük a hozzá fűződő Kőmíves Kelemenné balladáját. A várból gyönyörűszép kilátás tárult elénk. Ezek után Világosra mentünk a Bohus kastélyba, ahol aláírták a világosi fegyverletételt. Megnéztük a korabeli dokumentumokat és a szobát, ahol a történelmi esemény lezajlott. Egyik osztálytársunk egy korabeli zongorán egy rövid zeneművet adott elő. Következő úticélunk Arad. Megkoszorúztuk az emlékművet és fejet hajtottunk a hősök előtt. Ezek után elindultunk hazafelé a határnál ki kellett szállnunk a buszból és egyesével engedtek át a határon bennünket. Békéscsabán megálltunk pihenni és éhségünket csillapítva a Burger Kingbe ettünk. Estefelé értünk Martfűre, ahol a szülők már nagyon vártak bennünket.

Összegzés: Nagyon tetszett a kirándulás és felejthetetlen élményekkel tértünk haza.

(7.b osztály)

1. nap

Elindultunk Martfűről az első úticélunk Nagyvárad volt, ahol megnéztük Szent László szobrát valamint a Székesegyházat. Az osztálytársaink közül páran kiselőadás keretében mutatták be Szent László életét és legendáit. A múzeumban megnéztük Szent László pénzérmeit, dokumentumait és az aranyozott mellszobrát, amely tartalmazza a koponyacsontjának egy darabját. Következő megálló a Királyhágó, ahol vásároltunk, pihentünk, ettünk, ittunk közben nagyon szép kilátásban volt részünk. A harmadik hely, ahol megálltunk Bánffyhunyad volt, ahol bementünk a református templomba. Utána pedig megnéztük a Petőfi emlékművet. Több órás utazás után megérkeztünk Csernakeresztúrra, ahol a szállásunk volt. A panzió egy családi vállalkozás, amely nagyon szép és békés hely volt a pihenésre. A vacsora nagyon finom volt és közben a szállásadóink családi történetével is megismerkedhettünk.

2. nap

Reggel korán keltünk és reggeli után elindultunk a tordai sóbányába. Nagyon gyönyörű volt. A sókristály a falon végig látszódott, az idegenvezető pedig nagyon sok érdekes dolgot mesélt a bánya régi működéséről, a sóbányászatról. Ez az egyik kedvenc látványosságunk volt. A sóbánya mélyén sok érdekes szabadidős tevékenységet kipróbálhattunk. Miután végeztünk elindultunk a torockói Kis Szent Teréz gyermekotthonba, ahová bevittük az összegyűjtött adományainkat. Itt vásárolhattunk a helyi árusoktól és megnéztük a helyi néprajzi múzeumot, ahol sok érdekesség fogadott minket. A torockói hegyeket nagyon közelről láthattuk, ami nagyon szép volt. Következő úticélunk Nagyenyed volt, ahol bementünk a Bethlen Gábor Kollégium udvarába. Mivel elkezdett esni, így gyorsan vissza kellett menni a buszhoz. Elindultunk Gyulafehérvárra, majd mikor megérkeztünk, ahol az idegenvezetőnk elmesélte a város történetét. Ezután bementünk az érseki székesegyházba, ahol a Hunyadiak sírhelyeit láthattuk. A következő látványosság a Vajdahunyad vára volt. Nagyon tetszett nekünk a kínzókamra és a börtön. A várban az idegenvezető mesélt a korabeli fegyverekről. Ezután a szállásunkra mentünk és megvacsoráztunk.

3. nap

A reggeli után elindultunk Déva várához. A felfelé vezető út nagyon meredek volt. Mindenki elfáradt a végére. Déva váránál nagyon szép volt a kilátás. Azután Világosra utaztunk a Bohus kastélyba, ahol sok emléktárgy volt kiállítva, és megnézhettük azt a helységet, ahol aláírták a világosi fegyverletételt 1849. augusztus 13-án. Következő megállóhelyünk Arad volt, ahol megkoszorúztuk a 13 aradi vértanú emlékművét. Ezt követően elindultunk a határ felé és amikor nagy nehezen átjutottunk egy óráig utaztunk még tovább. Békéscsabán bementünk a Burger Kingbe, ahol jót ettünk. Ahonnan hazafelé indultunk Martfűre.

Értékelő óra:

A Határtalanul kirándulás értkelő óráját a két 7. osztály 2024. június 4-én tartotta meg. Az óra aktualitását a Nemzeti Összetartozás Napján tartott rádiós megemlékezés is erősítette. Az értékelés célja a történtek áttekintése, a tanulságok levonása, az eredmények megfogalmazása, a külhoni magyarsághoz kapcsolódó ismeretek, a tanulmányi kirándulás során szerzett tapasztalatok iskolai keretek között történő megjelenítése volt.
A gyerekek kiemelték, hogy szállásadójuk magyarsága, a család magyarságának, a magyar kultúrának, történelemnek a megőrzése példaértékű számukra, ahogy ők fogalmaztak „ Itt Erdélyben igazán meg lehet érezni, hogy milyen magyarnak lenni.”
Az óra első részében fényképeink alapján kötetlen beszélgetés formájában mindenki elmondhatta legkedvesebb emlékét, Erdélyben szerzett élményeit. Kiemelhették azt a nevezetességet, amely a legjobban tetszett számukra.
Az elsődlegese célok mellett a 3 együtt töltött nap, a közösen szerzett élmények és tapasztalatok erősítették a gyerekek összetartozását, és magyarságtudatát is.

Feladatlap, záró prezentáció: