Kopogtass! – nyári tematikus hét az iskolában

Iskolánkban a 2017/2018-as tanév végén az EFOP – 3.3.5-17-2017-00010 azonosítószámú „Százszorszép bokréta” című projekt keretein belül az első évfolyamos tanulók Környezetvédelem, természetismeret, tudatos fogyasztói magatartás című modulján, 2018.06.18-22-ig tematikus héten vehettek részt, melynek központi témája a fa, mint élő és élettelen dolog megismerése volt. A program során 31 kisdiák részére biztosítottunk színvonalas programokat és teljes napi ellátást nemcsak az iskola kapuin belül, hanem külsős helyszíneken is.
A hét első napján kialakított pihenőszoba már kora reggel óta várta a gyerekeket, kuckókkal, játékokkal. Hétfő délelőtt egy városi séta közben a település nevezetes látnivalóról gyűjtöttek információkat a tanulók, miközben a városban lévő jellegzetes fákat is megfigyelték. Délután kézműves foglakozáson faformákat festettek. A keddi napon, Elmúlás-újjászületés programon testközelből is megismertük a fákat, megöleltük, törzsükről mintát készítettünk, élőlényeket illetve nyomaikat kerestük a fákon. Interaktív foglalkozáson több szempont alapján is kijelentettük, hogy fák nélkül nagyan nehéz lenne az élet a Földön. Szerdán kimozdulós napot tartottunk, ahol először a Martfű Városi Könyvtár várt minket szeretettel és a témához kapcsolódó mesével, dalokkal színesítették a programunkat. Délután a vadregényes Tisza part felfedezésére indultak a kis kalandvágyók. Csütörtökön egy újabb szempont szerint közelítettük meg a fát, az Évgyűrűk foglalkozáson. Mi készül belőle, mire lehet használni, milyen tulajdonságai vannak, és sok-sok év múlva mivé alakul át? A délelőtt folyamán kísérletekkel, interaktív feladatokkal kerestük az előző kérdésekre a válaszokat. Természetesen a nap folyamán több alkalommal is szabadon játszhattak a gyerekek, labdáztak, rollereztek, vagy éppen a tanítónénikkel új játékokat tanultak. Pénteken az esős idő kicsit felülírta a terveket, de egy utolsó sorversenyen még megméretteték magukat a gyerekek, mielőtt a programzárással véget nem ért ez a hét. A gyerekek lelkesedése, érdeklődése és aktív részvétele mind azt eredményezte, hogy egy kellemes, jó hangulatú, mindazonáltal tartalmilag is egy nagyon gazdag tematikus hetet sikerült összeállítanunk. Megköszönve a munkájukat elismerő oklevelet és apró tárgyjutalmakat vihettek haza.
Az idei év tapasztalatait összegyűjtve, programjainkat kibővítve a jövő tanév végén is várjuk az első évfolyamos diákokat egy hasonló tematikájú hétre.

Martfű, 2018. 06. 26.

Képek a tematikus hétről