Újraélesztés

Az Országos Mentőszolgálat célja, hogy az általános iskolás 7. évfolyamos diákok olyan gyakorlati ismeretekhez jussanak, amelynek birtokában képesek az újraélesztést megkezdeni és a defibrillátort használni.
Iskolánkba is eljutott az ambu baba és a defibrillátor készülék. A tanulók komolyan vették az elméleti részről szóló oktatást, amelyben szó esett a beteg reakciókészségének megállapításáról, a mentők értesítéséről, a légzés vizsgálatáról, a légutak szabaddá tételéről, a mellkaskompresszió jelentőségéről és kivitelezéséről. Egyénileg, majd páronként szituáció gyakorlása közben hajtották végre az újraélesztés lépéseit. A defibrillátor használatának megismerésével megtapasztalhatták, hogy a gép világos, érthető utasításait követbe bárki képes az újraélesztést végrehajtani.
Kihasználva a lehetőséget a biztosított eszközök által, iskolánkban a 7. és 8. évfolyamos tanulók vettek részt ebben a programban.
Molnár Vivien 7.b osztályos tanuló ezt írta:
” A két óra alatt, amíg az elsősegély baba és a defibrillátor nálunk volt rengeteg dolgot tanulhattunk. Sok mindennel gazdagodtunk, főleg olyan információval, ami a későbbiek során jól jöhet. Tanultuk és kipróbáltuk , hogy egy szituációban milyen szükséges lépéseket kell tennünk, ha meg kell kezdenünk az újraélesztést. Bátran kijelenthetem, hogy az órák alatt összeszedett alaptudás nagyobb önbizalmat adhat, ha esetleg olyan helyzetbe kerülünk, ahol alkalmazni kell tudásunkat. Véleményem szerint nagyon hasznos és tanulságos volt ez a képzés.”