MOBILITÁS HÉT MARTFŰ 2014. szeptember 22. hétfő

Örömmel vettük, és szívesen kapcsolódtunk be a városi szervezésű program sorozatba.

  • Előzetesen felhívtuk a gyerekek és a szülők figyelmét, hogy ezen a napon kerékpárral vagy gyalog érkezzenek az iskolába.
  • Előzetes feladatok közé tartozott rajzpályázat kihirdetése az osztályoknak, (egy osztály több rajzzal is indulhatott), melynek leadási határideje ezen nap.
  • Reggel, a kerékpárral érkező gyerekek kerékpárjainak átvizsgálása történt meg a helyi Rendőrőrs és a Polgárőrség segítségével. Itt, az ellenőrzéskor figyelmeztették azokat a gyerekeket, akiknek hiányos volt a kerékpár felszereltsége, dicséretet kapott, akinek biciklijén minden rendben volt. Reményeink szerint a kisdiákok elmondták otthon a problémákat, a kedves szülő pedig pozitívan reagált, vagyis a hiányzó kiegészítőket a gyerek érdekében (és a KRESZ előírása miatt is) mihamarabb beszerzi.
  • 900 órai kezdéssel érdekes közlekedéssel kapcsolatos előadást hallgathattak meg az ebédlőben a felsőbb évfolyamos tanulók a Szolnoki Rendőrkapitányság közreműködésével.
  • 10 órától az ebédlőben vízi közlekedéssel kapcsolatos érdekes képi és szöveges beszélgetésen vettek részt az első és második évfolyamos kisdiákok, amit hasonló előadás követett a harmadikosok és negyedikesek közreműködésével.
  • Közben az iskola udvarán rendőrautó és jetski „simogatás” kezdődött. A rendőr bácsi elmondta a két gépcsoda tulajdonságait, működését, majd a gyerekek beülhettek járművekbe, ki is próbálhatták az érdekességeket (a sziréna és a duda is megszólalt).
  • 14 órától „KRESZ ügyességi pályán való közlekedés”-i versenyen vettek részt az alsó és felső tagozatos tanulók az udvaron külön pályán és külön korcsoportos értékeléssel. Nagy volt az izgalom, hogy ki megy végig a (nem könnyű) pályán kevesebb hibaponttal.
  • Folyamatosan egész nap lehetett kitölteni „KRESZ totó 13+1” mobilitási héthez kapcsolódó totót. A zsűri a kerékpár tárolókban elhelyezett kerékpárok közül szalaggal jelölte meg a legszebb kerékpárokat.
  • 16 óra kezdettel közös bringázás a szülőkkel, a gyerekekkel a Munkácsy úton Tiszaföldvár felé és vissza a Szolnoki út kerékpárútján (polgárőrségi biztosítással) Polgármesteri Hivatal megkerülésével vissza az iskolához.
  • Természetesen a gyerekek minden helyszínen kisebb-nagyobb közlekedéssel kapcsolatos ajándékot kaptak, amelyeket nagy örömmel vettek, tették kulcsukra, ragasztották fel biciklijükre, tették el a zsebükbe, táskájukba, hogy otthon is megmutathassák, ügyességükért milyen jutalmat kaptak.
  • Köszönjük a gyerekek és pedagógusok részvételét, lebonyolításában való segítségét.

 

Külön köszönet illeti meg Szekeres Mónika Gizellát a „MOBILITÁS HÉT” autómentes nap programjainak megszervezéséért, koordinálásáért.

Jól éreztük magunkat a gyerekekkel együtt a sok változatos, színes programon, s reméljük sok hasznos dolgot tanultak a kisdiákok, aminek a balesetmentes közlekedés lesz a legnagyobb ajándéka.

Szakál Ferenc