Idegen nyelvi ünnepek az iskolában

Márton nap és Halloween

Ebben az évben a Halloween – est és a Márton napi mulatság közösen került megszervezésre november 14-én délután. A hagyományokhoz híven most is kétféle programot biztosítottunk a gyerekeknek. Az 5.- 6. osztályosok kézműveskedhettek és rétest süthettek az ebédlőben, míg a „nagyobbacskák” a tornateremben mérhették össze tudásukat és ügyességüket egy vidám vetélkedőn.
Fantasztikus volt látni, hogy a sütkérező gyerekek között milyen sok ügyes kezű fiú van. Míg a rétes a sütőben sült a gyerekek ablakdíszt készíthettek Halloween-i mintával.
Ez idő alatt a tornateremben a gyerekek csapatokat alkottak, melyekben vegyesen voltak angolul és németül tanulók is. Előzetes feladatként a gyümölcstál és süti készítő versenyt díjazta a zsűri. Majd első feladatként azt kellett bizonyítaniuk, hogy mekkora tüdővel rendelkeznek, ha a szellemeket kell „elfújni” a másvilág felé. Az kapta a legtöbb pontot, akinek hamarabb durrant ki a lufija felfújás közben.

A Márton naphoz köthető hagyományt idézte, mikor szívószállal kellett hazavinni minél több, kartonból kivágott libát. Nagyon sok villámkérdésre kellett pihentetésként válaszolni, melyekből tájékozódhattak, milyen története, hagyománya van a két ünnepnek az angol és német nyelvterületeken.  A németeseknek egy kis nyelvi tudásról is bizonyságot kellett tenni, mikor is a megfelelő irányba ugrálva kellett a névelők között választani. Nagy mulatság volt a „libatojás” rock and roll, ahol a pároknak a tojást jelképező ping-pong labdát a homlokukkal kellett összetartani, miközben ropták a táncot. Nem maradhatott ki a Halloween mulatság fontos eleme, a „Merülj az almákért” játék sem. A diákok bátran halászták a vízzel teli lavórokból az almákat, természetesen kezeik segítsége nélkül. A vetélkedő után az eredményhirdetéskor a Boldog Gyermekekért alapítvány által felajánlott apró nyereményeket kapták meg a csapatok.
Nagy meglepetés volt a versenyző gyerekek számára, hogy az eredményhirdetés végére a rétes is elkészült, és a „kicsik” megvendégelték a nagyokat, akik jóízűen majszolták el a kicsit még meleg rétest.
A jó hangulatú délután után a gyerekek megígérték: „Jövőre veled ugyanitt.”v20141114_160311

 

 

A rendezvényről készült képek megnézhetők itt.