SZMK ülést tartottunk

Szülői Munkaközösségi értekezletet tartottunk november 26-án délután az iskola ebédlőjében. A késői időpont és a zord idő ellenére nagyon sok szülő jelent meg a megbeszélésen ahol először Feketéné Demecs Éva konyhavezető tartott tájékoztatást arról, hogy 2015. január 01.-től változik a közétkeztetésről szóló rendelet, mely életkori csoportokra lebontva meghatározza, hogy a különböző táplálékcsoportokból mennyit kell biztosítani a gyerekeknek, rögzíti a tiltott élelmiszereket.

A konyha már a 2014-es év elejétől igyekszik e normáknak fokozatosan megfelelni, az előírások betartásával törekednek a táplálkozás kockázati tényezőinek, pl.: túlzott só-és cukorfogyasztás csökkentése. Ahhoz, hogy ennek hiánya kevésbé érezhető legyen, bővítették a használatos fűszerek körét, megnövelték a levesek, főzelékek zöldség- és gyümölcstartalmát, ezáltal csökkentették a hozzáadott liszt mennyiséget is. Számos apró változást hajtottak már végre, természetesen figyelembe véve azt a tényt, hogy nekik a gyerekek ízlésének meg kell felelniük, mert az a cél, hogy minél kevesebb ételmaradék kerüljön étkezés végén a moslékba. Nagy szükség van ezen a téren a gyerekek körül lévő szülők és a pedagógusok segítségére, mert csakis összehangolt törődéssel és figyelemmel lehet a gyerekeket az egészségesebb étkezés irányába elvezetni.

Javaslatot tett arra is, hogy „Menza-őrjáratot” szervezzünk, ahol a szülők beosztás szerint besegítenek a változások, az új ízek elfogadásába, illetve saját szemükkel és szájukkal győződhetnek meg az ételsor változatosságáról, ízéről.

Ezt követően beszámolót hallhattunk az SZMK előző évi gazdasági tevékenységéről, amit elfogadott a közösség. Végül, de nem utolsó sorban a decemberi programok számos teendője és feladata került megbeszélésre, ahol az anyukák és az egy szem apuka sok-sok jó ötlettel és felajánlással segítette az előkészületeket.

Jó érzés volt-jó csapattal-jó ügy érdekében „dolgozni”. Köszönöm! Edina Néni