Újabb történetek az iskolásaink sikereiből

„Mi a siker? Az az érzés, hogy mindennap nyugodt lélekkel fekhetsz az ágyba.”

Immár 3 éve zajlik iskolánkban a SIKER NAPLÓ „pályázat”, melynek nyertes osztályát a Boldog Gyermekekért Alapítvány anyagi támogatással az iskola vezetősége pedig egy „iskola-mentes nap” élményével jutalmazza.
Az osztályok az osztályfőnökük vezetésével –felügyeletével – segítségével megírják elért sikereik történetét, ami a legapróbb hétköznapi eseménytől akár az országos versenyeredményekig terjedhet. Félévente megnézzük, elolvassuk és bejegyzésekkel, kommentekkel látjuk el a fogalmazásokat.

Őszintén mondom, hogy egyik legkedvesebb igazgatói „feladataim” közé tartozik ez az időszak, mert rengeteg kedves, élménydús, megható és mulatságos történetet olvashatunk.
Sokszor felmerül bennünk a gondolat, amikor olvasgatjuk a gyerekek írásait, hogy mennyire jó lesz ezeket a sorokat 10-20 év múlva újra elolvasni, akár már gyakorló anyukaként-apukaként, egy-egy osztálytalálkozón.
A célunk ennek a folyamatnak az elindításakor azonban az volt, hogy megértessük a gyerekekkel és nem ritkán a felnőttekkel is, hogy a siker nem feltétlenül egy verseny megnyerését, a kitűnő bizonyítvány megszerzését jelenti, hanem siker az is, ha segítek egy osztálytársamnak, aki ez által jobban megérti a tananyagot, megértőbb és türelmesebb vagyok a társaimmal, esetleg barátságot kötök olyan emberekkel, akiket eddig előítéleteim miatt esetleg kerültem.
Azt gondolom, hogy a kitűzött célt elértük. Javaslom mindenkinek, akinek szomorú volt a napja, sikertelennek érzi magát, hogy merítsen erőt a gyerekek írásaiból, olvasgassa, nézegesse ezeket a bájos és sokszor nagyon magvas gondolatokat tartalmazó leírásokat, mert van mit tanulni belőlük.
Ha valaki inkább a papír alapú anyagot részesíti előnyben, azt szeretettel várjuk a suliban, helyben lapozgatásra. Mi büszkék vagyunk a gyerekeinkre, sikernek könyvelnénk el, ha más is így gondolná.
Edina Néni
Ui.: Szerintem a 4. b-sek nagyon esélyesek idén a sikerre:)

siker

A sikernaplók megtekinthetők a galériában: első félév, második félév