Farsangi gondolatok

FARSANG 2015

Szokásaimmal ellentétben nem reagáltam azonnal az eseményekre, mert kíváncsi voltam a rendezvény fogadtatására, az újszerű ötletek beválására, az érintett csoportok véleményére.

Nos, elmondhatjuk, hogy az idei farsangi témahetünk is szenzációsan sikerült. Példaértékű összefogás minden tekintetben, legyen szó fánksütésről, kiszebáb készítésről, tombola felajánlásról, büfézésről, felvonulásról és zajkeltésről, beöltözésről és bulizásról.

De lássuk csaj sorjában, mi is történt!

A TÁMOP-3.1.4.B-13/1-2013-0001 „Köznevelés az iskolában” c. projekt keretében iskolánk sikeres pályázott és nyert a ,, Műv-ész”- komplex személyiségfejlesztő, művészeti program” anyagával. Ennek a pályázatnak volt az első szakasza a mesejáték, amit mindannyiunk örömére sikeresen zártunk 2015 januárjában. Az első szakasz még véget sem ért, amikor a farsangi témahétért felelős csoport már elkezdte munkáját. A 2015.01.13-án megtartott hospitálásunkon átbeszéltük a teendőket, javaslatokat fogalmaztunk meg a kivitelezés formájára és módjára, a feladatokat elosztottuk, a felelősöket megválasztottuk.

Célunk az volt, hogy a hagyományokat megismertessük a gyerekekkel, az ünnephez kapcsolható ismereteket, szokásokat, játékos és vicces formában átadjuk nekik. Örömmel tapasztaltuk ismét, hogy valamennyi megszólított partnerünk támogatóan fordult kezdeményezésünk felé, sőt az ötleteiket, javaslataikat beemeltük a program hét elemei közé is.

Gondoltunk arra is, hogy interaktív módon szólítjuk meg a gyerekeket, hiszen az ő érdeklődésüket minden jobban izgatja, ha az online formában érkezik hozzájuk. Ezért a farsangi totót feltettük az iskola honlapjára, onnan tudták letölteni.

Motiválás tekintetében is újítottunk, hiszen a feladatok elvégzéséért tombolát kaptak a gyerekek, nem pénzért juthattak ezekhez hozzá. Így aztán minden területen nagy lelkesedéssel jelentek meg a gyerekek, készítettek kiszebábot, farsangi dekorációt, töltöttek totót, öltöztek be jelmezbe. Ha valaki ügyes volt, minden feladatban részt vett, akár 10 ingyenes tombolát is szerezhetett.

Apropó tombola! Közel 350 db tombola tárgyat sorsoltunk ki pénteken a program zárásaként, ami mindenképpen rekordnak számít a felajánlásoknak köszönhetően, hiszen minden osztály minimum 15 nyereményt tudhatott a magáénak. Itt is megjelent az új idők szele, hiszen Andrea Hajdú ötlete alapján iskola-rádión keresztül zajlott a sorsolás. Látni és hallani kellett volna azt a felspannolt kiáltozást és futkosást! 🙂 Köszönöm a sok-sok felajánlást minden érintettnek, akiket kérek, hogy nézzék el nekem, hogy név szerint nem említek meg, de a sorsolási bizottság a tanú rá (8 SZMK-s anyuka, Bognár Brigi néni +Juci néni és Dönci néni) hogy mindent kisorsoltunk és legalább 350 boldog kis arcot láttunk!

De ne szaladjunk előre, hiszen a hét során számtalan jó programunk volt még. Bemutató óránkon magyar és matematika órákon a 2.a és tanító nénijeik győztek meg arról, hogy a farsang témaköréhez kapcsolódva is lehet izgalmas, játékos tanulást folytatni, ráadásul úgy elfáradni, mint a kacsa. Szuperek voltatok, puszi érte.

A farsang nem múlhat el természetesen fánk nélkül, így volt ez nálunk is. Kedden délután gyors-tényleg gyors!!- fánk sült a 2.a, 2.b és a 2.c gyerekei, tanítói és szülei-nagyszülei jóvoltából. Na meg Táborosi Erzsike és a TESZ Konyha segítségével. Amíg a szülők kisütötték a finomságot, amit természetesen a gyerekek kevertek be (szövegértés-fejlesztése kipipálva J), lehetőséget kaptunk arra is, hogy a gyerekek bekukkantsanak a konyha varázslatos világába, megemelték a 2 méteres fakanalat, belenéztek a 300 l-es kuktába és rácsodálkoztak a serpenyő méretére is. Egy élmény volt! (Természetesen nincs az a fánk mennyiség, ami ne fogyna el egy gyerekcsapat közelében, de mivel kóstoltam én is, bizton állíthatom, hogy isteni is volt!)

Az egyik legizgalmasabb nap természetesen a kiszebáb égetés és télbúcsúztatás volt. Azt már kedden láttam, hogy jól megnövelhetnénk az iskolai létszámunkat, ha beültetném ezeket a maskarás-figurákat a padba, hiszen volt olyan osztály, ahol minden kisgyerek saját bábot barkácsolt, így jelentéskor dupla volt a létszám. (Nagyon gyenge szülői megsegítéssel! :))Köszönjük Hajdú nagypapa, Bali Gyuri és Jancsó Zsolti tűzmesterek munkáját, hisz nélkülük nem égett volna ház J

Ezért az eredeti tervünket, már mint , hogy „Tűzre velük!” felülbíráltuk, mert egyrészt annyira szép bábok születtek, hogy kár lett volna elégetni őket, másrészt a Greenpeace haragját sem szerettük volna kivívni. Így aztán bővült a hét programja, hiszen a legcsinosabb kiszebáb lányok és fiúk most iskolánk előkertjében „trónolnak”, megmosolyogtatva ezzel a járókelőket. A telet bizonyára már minden martfűi lakos nagyon unhatja, hiszen senki nem háborodott fel az éktelen ricsaj, kolompolás, zörgés-csattogás hallatán, ami felverte a kisváros utcáit csütörtökön délután. Azt nem állítom, hogy elűztük a telet, de világos van!! Ugye-ugye:) a kis siker is siker!!

Persze a csúcs nap a péntek volt, ahol mindenki átalakulhatott azzá, ami mindig is szeretett volna lenni. Így lettem én végre Süsü, egyfejű- együgyű, de mégis sárkány:)! Társaimat is megleltem, hiszen számtalan királylány és királyfi jött velem szemben, de szerencsére a sárkányfű árus nem érkezett meg.(Köszi Szakál Feri Bácsi!) buliztunk, ettünk-ittunk az SZMK-s anyukák jóvoltából, reggeltől délutánig az Incsi-Fincsi büfében. persze tanultunk is, de minden órán a téma valahogy a karneválhoz , a farsanghoz kapcsolódott.

A nap zárásaként mindkét tagozat discoba mehetett. Az alsósok a suli zsibongójában ropták a táncot, sikítoztak és futkároztak, ahogy ez már menő az ő köreikben. A felsősöket ismét újításként a

Művelődési Ház és Könyvtár várta délután öttől este nyolcig. Asztalosné Enikő néni és Körmöndi Lídia ifi csapata igazi Valentin-bált szervezett a gyerekeknek. Volt ott szivecskés lufi, rózsa vásár, mézeskalács dekorálás, Valentin napi selfizés, táncverseny, de főleg jó zene, korrekt és tüneményes „beengedő-beléptető fiú brigád” és főként igazi felnőttes (de gyerekre és gyerekpénztárcára átalakított) bár, ahol a Suszterkávézó jóvoltából minden, mi szemszájnak ingere kapható volt. Volt „suli-kapuccinó”, koktél- természetesen alkohol nélkül, szendvics a legfrissebb tavaszi zöldségekkel , de főként gyerekbarát kiszolgálás és törődés.

Aki vette a fáradságot és végigolvasta ezt a kis zanzásított beszámolót, azzal még megosztok egy titkot. Hogy nincs titok! Segítők, támogatók, együtt gondolkodók, barátok vannak. Vannak számosan. És ez így van rendjén!

Ui.: Képeket most nem csatolok, mert a Martfűi Médiacsoport most dolgozik a megosztható minőségen, amit tőlük már megszoktunk. Várjuk!! Ugye ti is élveztétek a teljes hetet, hiszen végig mindenhol itt voltatok velünk, fotóztatok, videóztatok! Puszi érte ismét!

Ugyancsak köszönet alkalmi fotósunknak, Sikéné Buczkó Marika néninek:)

DSC00907

 

Az eddigi képek megnézhetők itt: kiszebáb, farsang1, farsang2.