Szépen, érthetően és élvezhetően olvasni!

kazinczyerem

 

Az Oktatási Hivatal Szolnoki Pedagógiai Oktatási Központjának egyik kiemelt, országos versenye: a Kazinczy szép magyar beszéd verseny, melynek iskolai fordulóját 2015. november 10-én rendezte meg a humán munkaközössége.
        A versenyen szép számmal vettek részt azok a diákok, akik szeretnek olvasni. A verseny előzetes felkészülést is igényelt, hiszen az első fordulóban hozott szöveget, míg a másodikban kapott szöveget kellett felolvasni. Mivel csak magyar író által írt szövegrészletet hozhattak a gyerekek, így felcsendültek az olyan nagy klasszikusok, mint Karinthy Frigyes, Örkény István, Kosztolányi Dezső. A magabiztos olvasásokban a zsűri külön figyelt a szép kiejtésre, hangképzésre, a beszédtempóra, a pontos szövegvisszamondásra, a hangsúlyra, a hanglejtésre, a szünetre. A legfontosabb szempont mégis az volt, hogy a diákok hogyan tudják tolmácsolni a szöveg mondanivalóját.       

Itt szeretném idézni Lőrincze Lajost, aki a legtalálóbban fogalmazta meg ennek a versenynek a lényegét: „ A beszédnek, a beszéd elmondásának a fő célja a benne lévő gondolatok tolmácsolása embertől emberig, lélektől lélekig, szívtől szívig. Ennek a célnak az érdekében fel kell használni minden lehetőséget, ami a gondolatok átadását segíti. Érteni kell, amit el akarunk mondani.” (A Kazinczy-versenyek 25 éve, 67-68. o.)
5-6. és 7-8. évfolyamon külön lettek díjazva a gyerekek. A zsűri rövid értékelés után meghozta a döntést, melyet azért vártak nagy izgalommal a diákok, mert az első helyezettek képviselheti k iskolánkat a megyei fordulón.
5.6. évfolyamon: 1. helyezett: Fodor Péter, 2. helyezett: Kókai Doren, 3. helyezett: Fodor Luca
7-8. évfolyamon: 1. helyezett: Székács Anna, 2. helyezett: Lakatos Liza, 3. helyezett: Lengyel Diána
Méltán vagyunk büszkék Fodor Péterre és Székács Annára, akiknek sok sikert kívánunk a megyei versenyen! Minden indulónak gratulálunk, élmény volt hallgatni titeket4
                                                                                                                                    A humán munkaközösség nevében Donkó Ágnes Zsanett