November 13. – a magyar nyelv napja

A magyar Országgyűlés 2011-bemnyelvnapja-taxn nyilvánította november 13-át a magyar nyelv napjává. Ezen a napon szentesítette 1844-ben Pozsonyban V. Ferdinánd magyar király azt a törvényt, amely hivatalossá tette a magyar nyelvet. Ez a nap népünk szellemi-kulturális örökségére, nemzeti önazonosságunk alapjára, a magyar nyelvre irányítja a figyelmet.
E nap közeledtével felmerül a kérdés, hogy kinek mit is jelent ez a nap. Talán alkalmat adhat, hogy tudatosan gondoljunk arra, ami életünk természetes része: az anyanyelvünkre.
A vizuális élmények kulcsfontosságúak azoknak a gyerekeknek, akik már a számítógépen és televízión nevelkednek. Ezért öltöztettünk iskolánk faliújságát Facebook és Instagram üzenetekbe, nyelvművelés és a nyelvtudomány jeles alakjairól készített képekbe, retro-tv-ből sugárzott kvízbe, valamint szleng és tájszólás csetekbe.       

Faliújság – képek…

Reméljük, hogy sokan megálltak néhány percre eme faliújság előtt és olvasgattak, tanulgattak, okosodtak.
Bízunk benne, hogy élővé tettük ezt a napot, éppen úgy, ahogy az anyanyelv is az. Hiszen célunk éppen az volt, hogy november 13-a a diákok számára ne csak egy unalmas „megemlékezős nap” legyen.

Pápainé Molnár Anikó