Fenntarthatósági témahét

A “föld” szó nyelvünkben számtalan szóösszetételben ismert. Elsősorban annak az égitestnek a neve, ahol élünk. A föld a mindennapi szóhasználatban a talajt is jelöli. A termőföld szavunk szemléletesen fejezi ki a talajnak a növények életfeltételeit biztosító, növényeket nevelő szerepét. A szülőföld a Földnek az a darabja, ahol a világra jöttünk, ahová mindig visszavágyunk, amelyhez egész életünkben érzelmileg kötődünk. Csodálatos szavunk az anyaföld. Jelzi, hogy a föld átvitt értelemben anyánkhoz hasonlóan ölel, táplál bennünket. De sajnos környezetünkre, az ember és a természet közötti kapcsolat megváltozásának következtében számtalan veszély leselkedik. Az üvegházhatás fokozódása, az ózonréteg elvékonyodása, savas esők, olajfoltok a vizek felületén, szennyezett és fogyó ivóvízkészlet, túlnépesedés, a trópusi esőerdők pusztulása, az állat- és növényvilág genetikai sokféleségének gyors ütemű csökkenése, a termőföld elszennyeződése, a szeméthegyek stb.

Ennek apropóján az Emberi Erőforrások Minisztériuma kezdeményezésére idén először Fenntarthatósági Témahét valósult meg a köznevelés keretében, a tanév rendjéhez igazodva. Az április 24-28. között megrendezett program célja a Föld Napja üzenetének, a fenntarthatóságnak széles körű elterjesztése iskolai keretek között.

Ehhez a témahéthez 1909 iskola is csatlakozott, köztünk intézményünk is.

Az alsó tagozatosok a „SZERESD AZ ÁLLATOKAT” című témakört választották, amelynek keretein belül, megismerkedhettek a felelős állattartással. Bemutatták saját házi kedvenceiket, riportot készítettek, verseket, fogalmazásokat írtak róluk. Így ismerkedhettünk meg Tapival például, aki a 4.a osztály saját „osztálynyula”, és akiről már évek óta példamutatóan gondoskodnak az osztályteremben.

A felsősök az ŐRIZD MEG A FÖLDET” és a „TÁPLÁLKOZZ TUDATOSAN” témakörökön belül plakátokat, projektmunkákat végeztek, és így bővíthették tudásukat. Sőt 3 6.a osztályos diákunk, Urbán Viola, Holyba Gergő és Rimóczi Bence a „Lásd a világot” című területi természetismereti vetélkedőn vehetett részt Kunszentmártonban.

Ezek a napok is megerősítették azt a gondolatot, amit egy Seattle indián törzsfőnök fogalmazott meg, – miszerint “ Valamennyien a Föld részei vagyunk, és a Föld a részünk.” És ezt nemcsak felismerni kell, hanem ennek szellemében kell gyermekeinket nevelni.