A pályaorientációs nap a 8.b szemszögéből

11. 16-án megrendezésre került iskolánkban az 1. pályaorientációs nap. Erre az eseményre intézményünk meghívott pár középiskolát, hogy játékos módon mutassák be a náluk tanulható szakmákat. Megismerhettük a kereskedő, kőműves, informatikai, lakatos és a turisztikai mesterségeket. Ezenkívül tűzoltósági, rendészeti és az igazságszolgáltatással kapcsolatos foglalkozásokat is láthattunk.

Ezen a napon az első helyszínünk a „bíróság” volt. Mi játszhattuk el egy peres ügy tárgyalását. Nagyon élveztük a szerepjátékot és a bíró szakszerű útmutatásait. Ezután a „börtönbe” vonultunk. Az egyik diák kipróbálhatta milyen érzés, ha az ember rab és az összes végtagján bilincs van. A börtönőrök színesen meséltek a munkájukról. A tűzoltóparancsnok izgalmas felvételeket mutatott be a munkájával kapcsolatban. Felpróbálhattuk a légzőmaszkot és a vegyvédelmi ruhát is. A rendőrségi bemutatón is érdekes dolgokról beszéltek a szakemberek. A mi figyelmünket azonban a nyomkövető kutya bemutatása kötötte le. Délután folytatódott a szakmák megismerése. Az informatika világa mindannyiunk figyelmét lekötötte. Bemutattak egy diákok által épített lego robotot. A tanulók elmondták, hogy ők programozták a lego robotot. A robot mozgását irányító programokra sokan nagyon kíváncsiak voltunk. A robot irányítását ki is próbálhattuk. A lakatos szakma megismerése is elnyerte a tetszésünket. Láthattunk középiskolások által készített ördöglakatot, kiskaput és kosaras játékot is. Itt mi is alkothattunk ördöglakatot és az érdeklődők a lakatos szakmát tanuló fiatalok által megépített autón is gokartozhattak. Ezután megismerhettük a kőműves, turisztikai és a kereskedő szakmákat is. Hungarikumokról összeállított kérdéssor segítségével csapatokban vetélkedhettünk. A kereskedelem világában egymást is kiszolgálhattuk.

A nap végére kiderült, hogy milyen sok szakma létezik. Ezek közül némelyikbe bepillantást nyerhettünk és sok emlékkel mentünk haza. Este a pályaválasztási szülői értekezleten megismerhettük a környékbeli középiskolák pályaválasztási kínálatát.

 

Gajdos Bernadett, Stoica-Bodor Panna, Fűzfa Dominik, Enyedi Olivér, Kulcsár Csaba,

Ollé Zoltán, Tóvizi Milán (8.b)