Művészeti, robotika és informatikai fejlesztések a martfűi József Attila Általános Iskolában

A szeptembert ajándékbontással kezdték a gyerekek iskolánkban, hiszen egy gyönyörű zongorával gazdagodtunk a tanévnyitás alkalmával. A beállítások elvégzése után a 12-es teremben találta meg méltó helyét az új hangszer. A tanórákon túl szünetekben, az ügyeletes nevelők felügyeletével a gyerekek is megcsillogtathatják tudásukat, tehetségüket. Mint a mellékelt fotó is igazolja bátran élnek is a lehetőséggel. Legyen a zene mindenkié!

Iskolánk az elmúlt két évben a Szolnoki Tankerületnek köszönhetően nagyon sok hasznos, kreatív, az oktatásban sokoldalúan alkalmazható multimédiás eszközzel gyarapodott.

A pedagógusok és a gyerekek is örömmel fogadták ezek érkezését, hiszen színesebbé és izgalmasabbá tehető ezekkel a tanóra.

Elsőként a Samsung QB75H-TR érintőképernyős TV-ről szeretnénk hírt adni, ami egy 75 colos kb. 190 cm-es képernyő full HD felbontású készülék.) Ebből kettőt is kaptunk, népszerűségét annak is köszönheti, hogy ez egy okos TV és egy „mobiltelefon” együtt, mert érintőképernyővel vezérelhető. Van hozzá fehér-tábla funkció, amellyel az osztályteremben hagyományos táblaként használható. A forgalmazó 4iG egy szoftvert is mellékelt a kijelzőhöz (oOpenBoard), amellyel interaktív tananyagok jeleníthetők meg.

Talán még izgalmasabbak a Lego Boost robotok, amelyek a 7 – 12 éves korosztály számára készültek.

Ma már 6 db ilyen Lego Boost robotunk van. A készletből öt különböző robot készíthető (cica, Vernie dömper, gitár és gyártósor)

A robotok építése időigényes dolog, hiszen legalább két – három óra bármelyik elkészítése, mivel 843 építőkockából áll.Ezeket célszerű két-három fős csoportokban megépíteni, tapasztalatunk alapján a gyerekeknek mindegyik építmény nagyon tetszik.A robotok rendelkeznek mozgás és színérzékelő szenzorral, sajnos hangszóró nincs bennük.Programozni leginkább a Vernie robotot érdemes. Programozásukhoz telepíteni kell a Lego Boost alkalmazást, amely Android és iOS rendszereken egyaránt megtalálható. Fontos, hogy a tabletnek legalább 8 colosnak kell lenni. A program felhasználói felülete Scratch-szerű így a kisebb gyerekek is könnyen tudják programozni.

Informatika robotika területén iskolánk rendelkezik még 6 db padlórobottal (bee-bot, blue-bot), melyek nagyon jól előkészítik a Logó robotok programozását. Ezek az eszközök is jól használhatók leginkább a 6 – 9 éves korosztályban nem csak informatika szakkörökön.

Van még két EdBot robot az iskolában, melyek a felső tagozatosok informatika képzését segíthetik. Az edbot robot 16 szervóval és infravörös távolság-érzékelővel is rendelkezik, a Scratch mellett programozható Python, C++, Perl és Java programozási nyelveken.

Iskolánk tantestülete is megismerkedett ezeknek az eszközöknek a használatával, hiszen Sikéné Buczkó Mária gyógypedagógus kolléganőnk és Sike Zsolt rendszergazda kollégánk a tanórákon való használatukat mutatta meg nekünk.

Akinek pedig semmit nem mond ez a cikk, ne keseredjen el, hiszen örömmel várjuk az iskolába és a gyerekek nagyon ügyesen beavatják őket a részletekbe.

Földi Edina

intézményvezető

Ui.: Hálás köszönet a szakmai gondolatokért Sike Zsolt kollégámnak!