Hon-és népismeret óra

Két héttel ezelőtt (október 05-én ) a Hon-és népismeret órán megismerkedtünk városunk, Martfű történetével. Azért volt kicsit különlegesebb ez az óra, mert mindezt nem az iskolában tettük meg, hanem ellátogattunk a Művelődési Központ Helytörténeti Múzeumába, ahol egy érdekes előadáson és tárlatvezetésen vettünk részt.

Először ráhangolásképpen egy kisfilmet néztünk meg Martfű történetéről, mindennapjairól, majd beszélgettünk a város alapításáról, a Tisza Cipőgyár létrehozásáról, mely szorosan összefügg egymással. Sokszor elhangzott Jan Antonin Bata neve, aki 1939-ben megvásárolta ezt a területet, majd 3 évvel később Cikta Rt néven megkezdte a Tisza cipők gyártását. Nagyon megfogott az előadásból az a mondat, hogy a gondosan megtervezett házak, utcák, parkok, fák mellett Bata repülőteret és villamosközlekedést is tervezett Martfűre.

A múzeumot körbejárva sok érdekes dolgot láthattunk. Ami legjobban tetszett, a régi Tisza cipő kollekció, a kitüntetések, díjak és a beléptetőkártyák. Egy táblázatban azt is láthattuk, hogy mennyit kerestek akkor az emberek.

Minden nagyon érdekes volt! Jó volt megtudni, hogy jött létre városunk, hogyan éltek régen az emberek és megismerkedni régi dolgokkal. Nagyon tetszett ez a különleges óra!