Előre szaladtunk az időben…..

Az őszi szünet előtti hét nem volt eseménytelen iskolánkban.

Iskolánk Pedagógiai Programja értelmében az őszi időszakban két idegennyelvi programmal is várjuk a gyerekeket. A Halloween és a Márton nap méltán kedvelt esemény a körükben, hiszen vicces vetélkedő, kézműves foglakozás, dráma játék, vers és daltanulás is gazdagítja a programot.
Az idei tanévben 3. és 4. évfolyamon keddtől péntekig minden nap 1-1 órás programra invitáltuk a gyerekeket.
A hét részletes eseményei a következők voltak:
10.24. Szent Márton története-meseolvasás
10.25. Halloween története és Mártonnapi szövegfeldolgozás
10.26.Versek és dalok tanulása/hallgatása
10.27.Dekorációs kellékek, lampionok készítése
A gyerekek megismerték, eljátszották Márton és a koldus találkozását, illetve püspökké választását, megismertük Jack-et, aki kihívta az ördögöt egy ivászati versenyre, és mivel fizetni természetesen nem volt hajlandó az italokért, meggyőzte „ivópartnerét”, hogy változzon pénzérmévé, amivel kifizetheti a kocsmárost. A két ünnephez kapcsolódó szövegértési feladatok, szókeresők megoldásáért természetesen jutalom is járt, amelyeket a Goethe Intézet, az Osztrák Intézet és a Boldog Gyermekekért Alapítvány ajánlott fel részünkre.
Köszönjük!
Rácsodálkoztunk arra is, hogy milyen sok dal és vers szól a ludakról, a tökről. Magától értetődik, hogy a daltanulásból nem maradhattak ki az „Ich geh’ mit meiner Laterne és a Hé Öreg Jack kezdetű dalok sem, melyek nagy nevetést keltettek körünkben, főleg, amikor csak egy magánhangzóval énekeltük a sorokat. A kézműves napon lámpásokat készítettünk, ki-ki kedve szerint díszíthette az apró üvegeket, ki szellemet, ki tököt, ki ludat helyezett rájuk díszként.
Felső tagozaton a hatalmas érdeklődésre való tekintettel két különböző napon versenyezhettek az 5-6. és a 7-8. évfolyamon tanuló diákok. Megmutatták tudásukat a Márton nap és a Hallowe’en történetéről, a szokásokról, elterjedésükről. Az elméleti tudáson kívül az ügyességükre is szükség volt. Be kellett bizonyítani, hogy ki tudja a leggyorsabban megenni a ZIZIT villával, ki tud szívószállal gyorsabban denevért reptetni vagy ki a leggyorsabb almahalász.
Bízunk benne, hogy maradandó emlékek születtek a gyerekekben ezen a néhány napon, egy biztos: angolosok és németesek egyaránt gyarapodtak tudásban is, ami nem elhanyagolható eredmény!