Selena-Selena…

Iskolánk nyelvi munkaközössége nagy örömmel fogadta, hogy a nyelvi lektor fogadására vonatkozó pályázatunk sikerrel járt, köszönhetően a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és városunk vezetőinek, akik támogatták ötletünket, segítettek előteremteni az anyagi fedezetet.

Most a hat hét elteltével, örömmel állapíthatjuk meg, hogy az előzetes elképzeléseink a nyelvi lektorral kapcsolatosan beigazolódtak. Csak pozitív visszajelzéseket kapunk a gyerekektől és magunk is úgy érezzük, hogy nagyon jó hatással volt a tanulók nyelvtanulására. Inspiráló volt számukra, hogy egy anyanyelvű személlyel beszélhetnek, és csak az angol az egyetlen lehetséges kommunikációs csatorna. Olyan gyermekeink is motivációt kaptak a nyelvtanuláshoz, akik korábban nem. A lektor nem csak az iskolában, hanem délután illetve este is fogadta a gyerekek üzeneteit, amely már az írásbeli megnyilvánulásaikat is fejlesztette, hisz gondolataikat mondatalkotással, kérdésszerkesztéssel próbálták kifejezni, ami nem egy egyszerű feladat. Az órák során igyekeztünk kihasználni, hogy egy teljesen más kultúrából érkezett, a világ talán egyik legkülönlegesebb kontinenséről.

Az iskolai tanmenetünkben meghatározott témakörök feldolgozásába őt is bevontuk, megkérve, hogy mondja el , milyen módon valósul ez meg az ő országában. Pl: környezetszennyezés és védelem, ünnepek, lakóház, iskola stb. Ezáltal a gyerekek sok új információhoz jutottak, amelyet a tantárgyi koncentrációnak köszönhetően földrajz órán is hasznosíthatnak. Emellett a hallás utáni megértésük is sokat fejlődött, hisz fordításra, csak szükség esetén került sor, és azt is zömében a gyermekek végezték. Az alsósokkal verset illetve dalt tanult. A délutáni szakköri foglalkozásokon a témakörök kidolgozása mellett párbeszédet is gyakorolhattak vele, sőt a sikeres tiszaföldvári verseny előtt vele is készültek a szóbeli megmérettetésre.

Az új ismeretek megszerzése mellett a gyerekek szociális kompetenciája is fejlődött, amely ebben a rohanó világban nagyon fontos. Elfogadni egy tőlük teljesen különböző „kinézetű” és kultúrájú embert manapság elengedhetetlen. Jelenlétét és tevékenységét nagyon hasznosnak ítéljük, és biztosak vagyunk abban, hogy lesznek olyan gyermekeink, akik a későbbiek során is kapcsolatot fognak tartani vele, ami nagyon hasznos lesz számukra.

A búcsúzás könnyesre és egyben viccesre is sikerült, hiszen a búcsúajándékok kapcsolódtak Magyarországhoz. Így aztán a tökmag csomag láttán könnyesre nevettük magunkat mire elmagyaráztuk, hogy mit is kell vele tennie. A végső megoldásnak interaktívan azt gondoltuk ki, hogy felteszünk Selenának a youtub-ra egy kisfilmet, ahol pucoljuk és esszük a tökmagot. Ha elkészülünk a művel, megosztjuk majd a linket itt is, hogy nevessetek velünk együtt.

Egy biztos: ezt a hat hetet soha nem feledjük! By” Selena.:J))

Ui.: Nagyon szépen köszönöm Makai Renáta 8. a osztályos tanulónk képeit.Puszi érte:)

selena01

További képek itt…