Környezetünk védelmében

Ezt a témát járták körbe környezetismeret órán a 4. b osztályosok 2015. november 25-én tanítójuk Szikszainé Angyal Mária segítségével.
A környezetvédelem napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kap, egyre többet kell róla beszélni. Ez volt az egyik fő feladata a bemutatott órának is, hogy a gyerekek figyelmét már ilyen idős korban fel kell hívni e súlyos problémára.
A dia sorozat gyönyörű képei, a gyermekrajzok, a fényképek a témát minél sokoldalúbban próbálták megközelíteni, szemléltetni az órán. Ötletes munkadarabokat készítettek előzetesen otthon a gyerekek a hulladékok újrahasznosításával, s ezt kis kiállítás keretében megnézhettük.
Az új tananyagot kooperatív formában a szociális kompetenciák fejlesztésével sajátították el. A kapott feladatok között voltak olyanok, amelyek a korábbi ismereteket elevenítette fel, s voltak olyanok is, amelyek építettek a tanulók önálló hatékony tananyag feldolgozására.
A megtanult új ismereteket játékos formában rögzítették a gyerekek. Játszottak memóriát és activityt, mely nagy figyelmet és kreativitást igényelt tőlük.
A változatos feladatok mellett az óra hangulatát nagymértékben meghatározta a nyugodt, családias légkör. Ebben nem kis szerepe volt a pedagógusnak, és az általa összeválogatott zenei aláfestéseknek.
Az alsós reál munkaközösség nevében szeretném megköszönni Marcsi ötletes, játékos óravezetését, lelkiismeretes munkáját.

Az órán készült képek megnézhetők itt.

Csatóné Döbrei Katalin                 Takács Mihály