Táblajátékok avagy „Mindenki jó valamiben!”

Sikéné Buczkó Mária gyógypedagógusunk 2015. november 23-án a gyógypedagógiai és fejlesztő pedagógusi munkaközösség és az alsós reál munkaközösség felkérésére, műhelymunka keretében bemutatta a résztvevő kollégáknak a táblajátékok sokoldalú felhasználását a mindennapi gyakorlatban.
Kolléganőnk régebb óta érdeklődik e téma iránt, s végül hosszas kutatás után akadt rá Mészáros Mihály http://meszaros-mihaly.hu és Dr Nagy László, „Nagylaci” www. jatektan.hu internetes oldalára, ahonnan már konkrét segítséget kapott iskolai munkájához.

Miért éppen a táblajáték?

Amit a legtöbb gyermek szeret, és amire a legtöbb gyermeknek szüksége van, az a játék. A játék olyan legyen, hogy művelése közben gondolkodásra késztesse a gyermeket, erősítse szociális viselkedést, a szóbeli kommunikációt, a türelmet és a másokkal való együttlét szeretetét. A játék közben a gyermek szabadnak érzi magát, s láthatóvá válik igazi személyisége. Élvezi a játékot, örül, izgul, bosszankodik. A gyermek a játékot komolyan veszi, ezért segítséget kell adnunk neki a győzelem és a vereség feldolgozásához, hiszen mindkettőt másként éli meg. A játék üzenete, hogy soha ne add fel, hiszen a vesztes helyzetből is ki lehet kerülni győztesen, cél a másik tiszteletben tartása, a szabályok követése. A táblajáték a tanulás, a gondolkodásfejlesztés, a tehetséggondozás kiváló eszköze is, amely hozzásegíti a gyermeket az iskolai sikerességhez.
A táblás játékokon keresztül szerzett ismeretek logikus gondolkodásra, következtetésre nevelnek. A táblajátékot játszó, azokban versenyző gyermekek nemcsak matematikából lesznek jobbak, hanem nyíltabbakká, bátrabbakká válnak, megnő az igazságérzetük.
Sok-sok pozitívuma, s szinte az összes kompetenciát „megmozgató” szerepe miatt gyógypedagógusunk már nem csak a fejlesztő óráin, hanem a hetente tartott szakkörein is szívesen játszik együtt a gyerekekkel. A kötöttebb tanítási órák után jó látni még a lelkesedést, a megértés örömétől felcsillanó gyermekszemeket. Marcsi bemutatója után valamennyien ott maradtunk volna és legszívesebben kipróbáltuk volna mindet.
Köszönjük szépen Kolléganőnknek, a lehetőséget, hogy mi is betekintést nyerhettünk táblajátékok „világába”. A délutáni napközikben, tanulás után továbbadjuk tanítványainknak az itt tanultakat, s együtt játszunk velük.
További játékötletek megtalálhatók Vargha Balázs könyveiben:

  • Játékkoktél
  • Szeretnél játszani?
  • Társasjátékok könyve

Az óráról készült képek itt…


Csatóné Döbrei Katalin