„Okosház” projekt

EFOP-3.2.5-17-2017-00038 azonosító számú „Mi a pálya? ” Pályaorientáció a Szolnoki Tankerületi Központban projekt keretein belül a 7. évfolyamos tanulóink versenyen vehettek részt, amelynek fő célja úgynevezett „Okosház” tervezése és elkészítése volt. A házak azt modellezték, hogy a jövőben milyen életünket segítő gépek, energiaforrások lesznek beépítve egy-egy épületben.

Az alábbiakban a csapatok által készített leírások és képeket láthatók.

7.a osztály csapata:

Bencsik Evelin, Berta Tibor, Rónyai Dominik, Tor Sándor, Túróczi Anett

Termálház

A mi házunkat kétszintes, tetőkert beépítésűre tervezte az építészmérnök.
A kőből épült házunkat a kőműves egy speciális nano technológiás bevonattal látta el, ami segíti a ház hő megtartását, de természetes lélegzést biztosít.
A kertépítő javaslatára a ház déli oldalán egy növényárnyékoló lett telepítve, ami segít a nyári hónapokban a ház hűtésében.
A ház fűtését az energetikus javaslatára, a termálvíz adta lehetőségek felhasználásával padlófűtésűre készítették a kőművesek és a burkolók.
Szintén a termálvíz biztosítja a kellemes meleget a zuhanyzóba, a hálószoba vízágyában, és a fürdőzést a tetőn kialakított pezsgőfürdőbe.
Ez az élmény nagyon kellemes zöld környezetben van, amit az energetikus és a kertépítők javaslataira alakítottunk ki. A szépség mellett ez a ház hűtését is elősegíti.
Az asztalosok és ácsok fából készült bútorokat és garázsajtót készítettek.
A bútorok ajtajai és a garázs ajtaja okos távirányítóval működtethetőek.
A konyhában és a fürdőszobában a csapok hangvezérléssel hozhatók működésbe.
A ház melletti kertben okos öntöző berendezéssel vezérelt virágágyás és szökőkút van. A beépített érzékelők észlelik, ha túl meleg vagy száraz a levegő és bekapcsol önműködően az öntöző rendszer.

7.b osztály csapata:

Bakó Ferenc, Czene Csaba, Halmi Zina, Laczkó Enikő, Tóth Benedek

Vízgyűjtő ház

Az okosházunkat egy építészmérnök tervezte.
A tervek alapján az ácsok rönkfából ácsolták össze.
A ház megépítésénél figyelembe vettük az öko-technológiát. A tető egyik oldala úgy van kialakítva, hogy az esővizet fel tudjuk fogni, és ezáltal újra tudjuk hasznosítani azt. Az összegyűjtött csapadékot egy tartályba gyűjtjük, amit a vízvezeték szerelők visszavezettek a házba, a WC öblítésére. A tető másik oldalán a klímaszerelők napkollektor rendszert építettek ki, amit a fűtésszerelők a ház villamos rendszerébe kötöttek bele. Ez a megújuló energiaforrás nagy segítséget jelent az elektromos energia felhasználásban. A ház mellett található egy másik megújuló energiaforrás, egy szélerőmű, amely szintén segít a ház energia ellátásában.
A fűtésszerelők és kőművesek a ház minden helyiségében padlófűtést építettek be, aminek melegét a benne folyó termálvíz adja. A padlók és falak borítása fa, ami segít a ház hőmegtartásában.

7.c osztály csapata:

Erős Luca, Csala Milán, Kiss Ádám, Szabó Vivien, Zsemlye Emese

Okosálom

A mi „okos álmunkat” építészmérnök tervezte a mi javaslatainkat és igényeinket figyelembe véve. Egy többszintes több generációs, minden kényelmet kielégítő okos otthonról álmodtunk.
Igyekeztünk a természetes anyagokat beépíteni és a megújuló energiaforrásokra támaszkodni, mert számunkra fontos a környezettudatosság. Ezért egy kertépítő és egy energetikus tanácsára a ház tetején egy kertet alakítottunk ki. Ez az esztétikus kinézet mellett hasznos is, hisz nyáron megóvja a házat a túlzott felmelegedésétől is. Szintén a tetőkertben található egy termálvízzel fűtött medence és egy szökőkút is. A termálvíz adta meleget az egész házban élvezhetjük, mert a kőművesek és a burkolók padlófűtést alakítottak ki. Innem vezették fel a tetőre is.
A nappaliban hangutasításra kapcsolnak be az elektromos készülékek. Pl. tévé, számítógép, tablet, hangszórók.
A ház valamennyi világító berendezése tapsra működik.
A kényelmünket szolgáló bútorok, pl. masszázs fotel, ágy, reluxa vagy ablaknyitás, okos távirányítóval vezérelhetőek.
A konyhában a mosogató s a fürdőben a zuhanyzó kéz és- test hőmérséklet érzékelővel ellátott, hogy elkerüljük a leforrázást.

Gratulálunk a kreatív ötletekhez és megvalósításhoz!