Rendhagyó biológia óra

Iskolánk pedagógusai igyekszenek a tantervi követelményeket, új ismereteket változatosan, életszerűen, a hétköznapi élethez igazodva megtanítani. Döbreiné Bíró Erika biológia szakos kollégánk Takácsné Nádi Évát hívta iskolánkba, aki a bőrápolásról beszélt 8. évfolyamon tanuló diákjainknak.

Egy tanulói beszámoló következik:

Kozmetikus járt az osztályunkban

 

Az elmúlt biológia órán számomra világossá vált, hogy a kozmetikus nem csak a lányok szépítésében tevékenykedik, hanem a fiúk tinédzserkori bőrápolásában is tud segítséget nyújtani. Eddig én azt gondoltam, hogy a kozmetikushoz csak lányok járnak, akik valamilyen alkalomra szépíttetik magukat. Fogalmam sem volt arról, hogy akár a tinédzser fiúk bőrápolásában is tud segíteni, nem kell rögtön bőrgyógyászhoz fordulni.

Pénteki biológia órán Erika néni meghívta Takácsné Nádi Évát, aki előadást tartott nekünk. Előadásának témája a tinédzserek arctisztítása volt. Lépésről-lépésre megmutatta nekünk, hogyan tudjuk otthon arcunkat megfelelően ápolni. Alapos kézmosás után kezdhettük meg az általa kijelölt feladatokat. Elsőként a megtisztított kezünkbe arctejet kaptunk, amelyet az arcunkra kellett felvinni abból a célból, hogy a napközben felgyülemlett port és szennyeződést eltávolítsa. Következő feladatunk szintén a kezünk segítségével az elhalt hámsejtek eltávolítása volt. Kezünkkel óvatos, körkörös mozdulatokkal dörzsölni kezdtük arcunkat. Majd az utolsó lépésként megmutatta nekünk, hogy mivel szokta visszaállítani az arcbőr ph értékét. Ehhez, egy olyan krémet adott, aminek hűsítő hatása volt. Miközben a feladatokat csináltuk, tájékoztatott minket arról, hogy csak olyan tisztító és arcápoló eszközöket, krémeket, tonikokat használjunk, melyek nem irritálják a bőrünket. Elmondta azt is, hogy ha nem megfelelő eszközöket használunk bőrünk ápolásához, azzal nagyobb kárt okozhatunk, mivel ezek fokozzák a faggyútermelést, melynek következménye az lehet, hogy a gyulladás maradandó hegeket okozhat, ami olyan nyomot hagyhat, amely életünk végéig elkísér. Természetesen azt is elmondta, hogy koszos kézzel sose nyúljunk az arcunkhoz.

A feladatok szemléltetéséhez felkérte osztályunkból Hajnit, aki szerinte a legbátrabbnak bizonyult, mivel kiállt elénk és „feláldozta magát” a bemutatóhoz.

Ezúton is köszönjük ezt a rendkívül hasznos órát Éva néninek.

Jecsni Attila

8.a osztályos tanuló