Szakmai műhelymunka a sikeres továbbtanulás érdekében

Szeptember 28-án a JNSZMPSZ Pályaválasztási Tanácsadó csoportjának szervezésében került sor szakmai műhelymunka keretén belül a szolnoki tankerülethez tartozó általános iskolák továbbtanulásért felelőseinek megbeszélésére.

A legfontosabb gondolatokat Kabai Zsolt, intézményünk továbbtanulásért felelős pedagógusa foglalta össze.

Kondor Elek pályaorientációért felelős referens kezdte a délutánt. Beszámolt a tavalyi év első felének eredményeiről, örömmel ismertette, hogy milyen sok, és változatos helyszínen voltak a tankerület 7. és 8. évfolyamon tanuló diákjai. Az idei tanévben is felkeresik a tankerület általános iskoláit a pedagógiai szakszolgálat munkatársaival, hogy segítsenek a diákoknak a megfelelő iskolatípus kiválasztásában. Illetve továbbra is lehetőség van a csoportos előadásokon túl egyéni elbeszélgetést kérni. Hozzájuk fűződik a rendhagyó technika órák megszervezése, lebonyolítása is. A mi intézményünkben már tartottak ilyen órát az előző tanévben, melyről akkor be is számoltunk.

 

Hajnal Papp Zoltán folytatta az előadást, aki a DKA digitális közösségi alkotóműhely sikerességéről tudott beszámolni.

Mivel találkozhatnak a hozzájuk betérő fiatalok?

  • elektronikai munkaállomások,
  • lézervágás,
  • CNC megmunkálás,
  • famegmunkálás,
  • Lego robot programozás,
  • 3D nyomtatás,
  • a tervezést szolgáló számítógépek

 

Bede Gábor Az iparkamara munkatársa elmondta, hogy az idei tanévben is ő intézi a gyár-üzem-tanműhely látogatásokat, hozzá az ingyenes buszjáratokat. Szintén ő felel a pályaválasztási rendezvények lebonyolításáért.

A 8. évfolyamon tanuló diákoknak előadást tart, illetve irányított beszélgetéseket folytat, segítve a pályaorientációs munkánkat.

Paraginé Boros Ágnes előadása következett, aki szintén a pedagógiai szakszolgálat munkatársa. Megosztotta velünk, hogy milyen formában bonyolítják le a pályaválasztási tanácsadást:

-egyéni beszélgetés

– csoportoknak előadás

– pályaválasztási szülői értekezleteken való részvétel

– a vírus miatt online is lehet igényelni a szolgáltatásukat