Lázár Ervin program a Martfűi József Attila Általános Iskolában

A nemzeti identitás erősítését célzó programokról szóló 1042/2019.(II.18.) Kormány határozat alapján Magyarország Kormánya egyetért azzal, hogy az ezeréves magyar kultúra a jelen állampolgárainak és a jövő nemzedékeinek művelődése, önkifejezése és nemzeti identitása, valamint Magyarország kulturális fennmaradásának szempontjából fundamentális jelentőségű érték, ennél fogva kiteljesítése az állam kiemelt felelőssége.

A Kormány fenti határozata alapján a Lázár Ervin Program szociális helyzettől és lakóhelytől függetlenül minden 1-8. évfolyamon tanuló általános iskolás diák részére tanévenkénti egyszeri alkalommal ingyenesen biztosítja a színházi, tánc- és cirkuszi előadások, komolyzenei hangversenyek, illetve az őshonos állatok bemutatóhelyei látogatásának élményét.

  1. évfolyam: bábelőadás az oktatási intézményben
  2. évfolyam: előadó-művészei produkció az oktatási intézményben
  3. évfolyam: színházi előadás kőszínházban
  4. évfolyam: komolyzenei vagy népzenei koncert koncertteremben vagy az oktatási intézményben
  5. évfolyam: színházi előadás kőszínházban
  6. évfolyam: cirkuszművészeti előadás (Fővárosi Nagycirkusz)
  7. évfolyam: előadó-művészeti produkció az oktatási intézményben
  8. évfolyam: színházi előadás kőszínházban (Budapest)

A fentiek alapján intézményünk pedagógiai programja is tartalmazza, hogy diákjainknak lehetőséget biztosítunk szorgalmi időszakban a kulturális programok megtekintésére, vagyis a Lázár Ervin Program előadásaira.

A 2021-2022-es tanévben, szeptember 29-én a 3-5. évfolyamon tanuló diákjaink a szolnoki Aba-Novák Agora Művelődési Központban Fazekas Mihály Ludas Matyi című művének színpadi változatát tekintették meg. Az előadás minimális díszlettel, valamint néptánc segítségével az eddig ismert történetet más nézőpontból mutatta be.

A gyerekek jól érezték magukat, a délután tartalmas , kellemes szórakozás volt tanítványainknak.