Mindenki Ügyes valamiben!

Ez a mondat is lehetne a mai pályaorientációs napunk mottója. A gyerekeknek már egészen kisgyermek koruktól felteszik nagyszüleik, szüleik a kérdést: „Mi leszel, ha nagy leszel?”. Sok óvodás és kisiskolás még erre a kérdésre határozott választ tud adni, de mire a pályaválasztás kapujába érnek elbizonytalanodnak, és sok esetben tanácstalanná válnak.

Orientálni, irányt mutatni, érdeklődési kört, kompetenciákat megismerni, érdekes szakmákkal találkozni már jóval korábban is lehet és érdemes. Ebben próbálunk segíteni tanítványainknak különböző programokkal életkori sajátosságait figyelembe véve.

Az alsó tagozatos kisdiákok az iskola dolgozóinak munkájával ismerkedhettek meg. Öröm volt látni, ahogy kis csapatokban interjúkat készítettek a takarítónénikkel, a gondnokbácsival, az irodai dolgozókkal és a konyhásnénikkel. Játékos és érdekes tevékenységek keretében megismerkedhettek egy-egy szakma sajátosságaival, bemutathatták, hogy szüleik mivel foglalkoznak.

A z 5. és 6. évfolyamos diákok foglalkozásfát készítettek, ahol a gyerekek a szüleik neve helyett azok szakmáját, foglalkozását tüntették föl. A gyerekek bármilyen technikával készülhettek. Tartottak kiselőadást, illetve plakáttal, digitális bemutatóval ismertették meg egymást a szakmák valós tevékenységtartalmával.

7. évfolyamos osztályaink a továbbtanulási tervekben megjelenő foglalkozások mellé képességeket és készségeket is rendeltek. Beszélgetőkörök segítségével feldolgozták, hogy 1-1 választott szakmához milyen elvárások társulnak, mivel kell rendelkeznie annak, aki egy adott szakma választásában gondolkozik.

8. évfolyamos tanulóink az Iparkamara támogatásával Törökszentmiklósra utaztak a Székács Elemér Református Gimnázium, Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumába, ahol rengeteg hasznos információval gazdagodhattak.

Hálásan köszönjük a Szolnoki Tankerületi Központ támogatását,  illetve  intézményünk minden dolgozójának, Táborosi Erzsikének és Bede Gábornak, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara munkatársának és Darida Andreának, hogy a pályaorientációs napunkon tanulóink sok élménnyel gazdagodtak.