Pénz7 A Martfűi József Attila Általános Iskolában

 Magyarország a Magyar Bankszövetség kezdeményezésére, a Pénziránytű Alapítvány szakmai támogatásával először 2015-ben csatlakozott az Európai Pénzhét (European Money Week) közel harminc országot átfogó kezdeményezéséhez, amelynek célja az általános- és középiskolások pénzügyi ismereteinek megalapozása, valamint egy széleskörű szakmai összefogás megteremtése a pénzügyi tudatosság fejlesztésében aktív szervezetek, intézmények között.

A PÉNZ7 rendszerint minden évben, rendszerint március első felében kerül megrendezésre, de a kezdeményezéshez kötődő kísérőesemények az egész második iskolai félévben követik egymást.

A programsorozat fókuszában az országszerte számos általános- és középiskolában megvalósuló pénzügyi – gazdasági témájú tanórák állnak, melyek megtartásához a PÉNZ7 szervezői minden szükséges feltételt biztosítanak a kezdeményezéshez csatlakozó iskolák tanárai számára.

Az intézmények tanrendjéhez igazodó tematikus hét során a diákok saját osztálytermeikben, a Pénziránytű Alapítvány tapasztalt pedagógus csapata és pénzügyi szakértők által kidolgozott, játékos tananyag segítségével sajátíthatják el és gyakorolhatják a pénz hétköznapi használatához kapcsolódó ismereteket és készségeket.

A programsorozatot megelőző időszakban a tanárok ingyenes kurzusokon készülhetnek fel a rendhagyó tanórák megtartására. Egyedülálló lehetőségként a tanításban önkéntes pénzügyi szakemberek és vállalkozók is segítik a pedagógusokat.

A PÉNZ7 pénzügyi témái:

  • 2015 Családi költségvetés
  • 2016 Megtakarítások, pénzügyi tervezés
  • 2017 Bankolj okosan! (Korszerű pénzkezelés)
  • 2018 Okosan a hitelekről
  • 2019 Okosan a befektetésekről
  • 2020 Pénzügyi biztonság
  • 2021 Tudatos pénzkezelés a családban – Családi költségvetés
  • 2022 Pénzügyi tervezés, megtakarítások
  • 2023 Korszerű pénzkezelés és digitális biztonság

Iskolánkban idén 3-8. osztályig kapcsolódtunk be a programba. Földi Edina a képzést elvégezte, az ő segítségével minden osztályfőnök kiválasztotta, hogy melyik korosztálynak, melyik program lehet hasznos.

A gyerekek nagyon élvezték a változatos feladatokat, játékokat.

Activityzve megfejtettük, hogy mit jelent az „Égeti a pénz a zsebét”, vagy az „Ablakon szórja ki a pénzt.”

Menetlevéllel Fabatkát gyűjtöttünk, családi költségvetést terveztünk, megbeszéltük mi is az a pénz és honnan származik, illetve érveltünk amellett, hogy inkább „Eltapsol Elizák, vagy Megfontolt Danik” vagyunk.

Természetesen a 7. és 8. osztály már a kyber térben szokásos csapdák és veszélyek felé is kikacsintott, sőt nekik alkalmuk volt Nagy Ibolyával, egy önkéntes pénzügyi szakemberrel is beszélgetni, kérdéseket feltenni.

Emellett a PénzOkos Kupa a Pénz7 rendezvénysorozat kísérő eseményeként a 9. alkalommal kerül megrendezésre a BankVelem PénzOkos Kupa országos pénzügyi tudásverseny, általános iskolás, felső tagozatos diákok részére, két korosztályban. Az 5-6. osztályosok részére indított Junior verseny 3 fordulós lesz, míg a pénzügyek terén képzettebb, 7-8. osztályos diákok részére 6 fordulóból áll. A versenyre is nevezhetnek gyermekeink.

Bízunk benne, hogy a program segítségével sokat tanultak a gyerekek és sokkal tudatosabban fognak tájékozódni a pénzügyi világban.