A Lázár Ervin Program gyermekszemmel

A Lázár Ervin-programot azzal a céllal indította a Klebelsberg Központ, hogy  szociális helyzettől és lakóhelytől függetlenül minden 1-8. évfolyamon tanuló gyermek olyan kulturális ismeretekre, élményekre tegyen szert, ami értékorientált, az európai értékek, a magyar hagyományok, illetve a keresztény értékek hordozója. E cél megvalósítása érdekében tanévenként egy alkalommal intézményünk tanulói is  ingyenesen vehetnek részt színházi, tánc- és cirkuszi előadásokon, komolyzenei hangversenyeken, illetve muzeális intézményekbe is látogathatnak. Sajnos a járványhelyzet miatt fél évvel az indulása után fel kellett függeszteni a programot és át kellett helyezni az online térbe, de szerencsére az idei tanévben már diákjaink eljuthattak az előadásokra.

A következő sorokban élményeikről számolnak be.

1. évfolyam:
2021. november 18-án az iskola tornatermében bábszínház előadást nézhettünk meg. Vitéz János vásári kalandjai nagyon viccesek voltak. Most már mi is tudjuk, hogy a palacsintasütővel milyen nagyot lehet ütni a gonosz ördögre. Hangosan kiabáltunk, amikor Paprika Jancsi veszélybe került. Így segítettünk a bajba került főszereplőnek. Nagyon sokat nevettünk a csúfosan járt ördögön. Örülünk, hogy megnézhettük.
2. évfolyam:
A Lázár Ervin Program kapcsán 2021. december 9-én Szolnokon az Aba-Novák Agóra Művelődési Központban jártunk. Ott a Budapesti Táncszínházért Alapítvány 80 nap alatt a Föld körül című előadását láthattuk. Az előadás elvarázsolt bennünket. A föld körüli út során különböző kultúrákat ismerhettünk meg. A látványos tánc részletek nagyon tetszettek nekünk. Ezáltal közelebb került hozzánk a világ változatossága, a kulturális sajátságok, és közös emberi értékek is. Az előadást követően eljátszottunk a gondolattal, milyen lenne, ha mi is körbe utazhatnánk az egész világot. Végig látogathatnánk a különböző országokat, és milyen jó lenne, ha megismerhetnénk a sokszínű kultúrák varázslatos lakóit, és láthatnánk változatos épületeket. Megcsodálhatnánk a tengereket és óceánokat. A legnagyobb élmény az lenne számunkra, ha kipróbálhatnánk az összes lehetséges régi utazási eszközt: a léghajót vagy a gőzhajót például.
Útitársnak csakis Phileas Foggot választanánk, akitől sokat tanulnánk a világ kultúrái iránti odaadó tiszteletről, a felelősségvállalásról és a becsületszó erejéről.
3. évfolyam:
Szeptember 27-én délután évfolyamunknak lehetősége volt arra, hogy Szolnokon az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban megtekinthettünk egy előadást. A Lúdas Matyi című előadást néztük meg. Az előadás nagyszerű volt, ahol együtt szurkoltunk Matyinak, hogy sikerüljön a terve. A színészek nagyon ügyesek voltak, mi pedig hangos tapssal jutalmaztuk az előadásukat. Nagyon jó élmény volt. Örültünk, hogy részt vehettünk ezen a csodás zenés mesejátékon.

4. évfolyam:
2022. február 8-án Szolnokon jártunk. Az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ nagytermében kíváncsian vártuk, hogy elkezdődjön az előadás. Három mesét hallgathattunk meg zenei kísérettel, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar közreműködésével. Meséltek egy egérről, a szolnoki vár történetéről és a habos islerről. A legjobb az volt, hogy homokjátékkal is bemutatták ezeket a meséket. Laci cukrász története izgalmas volt és nagyon örülünk, hogy most már ismerjük a szolnoki habos isler történetét is.
2022. május 3-án a 4. évfolyam a Damjanich János Múzeumban járt. Három csoportban kellett töltenünk a délelőttöt. A régészeti teremben rengeteg megyetörténeti dolgot ismerhettünk meg. Nagyon izgalmas volt, hogy betekinthettünk régi korok házaiba, megnézhettük a berendezésüket. A képtárba érkezve régi és mai kori festőművészek festményeit láthattuk. A népművészeti kiállításon pedig ismét rengeteget tanulhattunk a régi időkről, a népviseletekről, népi dolgokról. Minden helyszínen lehetett játszani, sőt még egy óriáskirakót is kirakhattunk. Sok új és érdekes dolgot tanultunk ezen a napon.
5. évfolyam:
2021. szeptember 29-én Szolnokon megnézhettük a Lúdas Matyi című előadást. Az előadás története kicsit eltért az eredeti Lúdas Matyitól, de így is nagyon tetszett nekünk. A színészek igazán jók voltak, jól játszották el a szerepüket. Tetszettek a ruhák és az egyszerű díszlet is. Jó volt, hogy a színészek járkáltak közöttünk. Kellemes délutánt töltöttünk el együtt.
2022. március 22-én a szolnoki Damjanich Múzeumba látogattunk. Ezen a napon kétféle foglalkozáson vehettünk részt. Először a Képtárban kiállított képeket néztük meg, de nem a hagyományos módon. A múzeumpedagógus bácsitól mindenki kapott egy mappát, amelyben volt egy kis nyomtatványos füzet. A füzetben feladatok voltak és ezekhez kellett a megfelelő képeket megtalálni. Így kerestünk pl. átlós kompozíciókat ábrázoló festményeket, csoportfűzést ábrázoló festményeket, háromszög elrendezésű kompozíciót ábrázoló képeket. Sokkal érdekesebb volt így, mintha csak végig néztük volna őket. A végén megbeszéltük a jó megoldásokat. A következő program során a régi tiszai élettel ismerkedtünk meg. A kiállításon megnézhettük a régi halászati eszközöket. Utána népi motívumokat kerestünk különböző tárgyakon, memóriakártyákkal játszottunk, a háztartásban régen használt eszközöket kellett felismernünk. Nagyon jól éreztük magunkat mind a két programon, gyorsan eltelt a délelőtt.

6. évfolyam:
2022. február 10-én a fővárosi Nagycirkuszban jártunk. Közülünk többen nem voltak még a Nagycirkuszban, így ők különösen izgatottan várták az utazást. Amikor megérkeztünk, nagy tömeg fogadott bennünket a Cirkusz előtt. Éppen hogy beértünk, leültünk, már kezdődött is az előadás. Változatosabbnál változatosabb műsorszámokat láthattunk, melynek mindegyike érdekes és izgalmas volt. A látvány elkápráztatott bennünket. Az artistákon, bohócokon, izomembereken, zsonglőrökön, állatidomáron, azaz a fellépőkön látszott, hogy szeretettel vártak minket. Voltak olyan jelenetek, mint például a székes zsonglőr, amikor lélegzet visszafojtva néztük, hogy mi fog történni. Mások döbbenetes nyaki izmokkal rendelkezve hajtották végre a mutatványukat. A lányoknak és fiúknak egyaránt tetszettek a jó hangulatot és elképesztő mutatványokat véghez vivő izomkolosszusok. Mi csak így neveztük őket.
Kicsit hiányoltuk a tűzzsonglőröket és az állatokat a cirkuszból. Nekünk, gyerekeknek a legszórakoztatóbb és legjobban várt produkciók azok, amelyekben állatok szerepelnek. Hallani kellett volna a közönséget, amikor a színpadra léptek a tehetséges, idomított kiskutyák! A nézőtéren ülő közönség felélénkült, elérzékenyült, mosolygott, tapsolt és kíváncsian várta a produkciót. Mindenkinek ez tetszett a legjobban. Elképesztő volt! Amikor hazafelé utaztunk a buszban, azon gondolkodtunk, hogy mennyi munkát tettek a produkciókba a fellépők, hány év kell ezek kigyakorlásához, ehhez a profizmushoz, amit láthattunk. Köszönjünk a lehetőséget! Életre szóló élménnyel volt számunkra. Reméljük, hogy jövőre, amikor 7.-esek leszünk, akkor is lesz még Lázár Ervin Program és újabb élményekkel gazdagodhatunk!
7. évfolyam:
A Lázár Ervin program keretein belül ellátogattunk szolnoki Damjanich János Múzeumba. A kiállítás során megismerkedhettünk az őskor, az ókor és a népvándorlás korából származó régészeti leleteket. Először tárlatvezetésen vettünk részt, ahol pattintott kőkorszaktól egészen a honfoglalás koráig kalauzoltak el bennünket. Miután a tárlaton végig mentünk, kisebb csapatokra váltunk szét, és izgalmas feladatokban vettünk részt. Minden csapat más-más korszakot tanulmányozott. A látogatás második felében a honfoglalástól egészen az Árpád-házi királyok korába nyertünk betekintést. Az ismerkedést egy legendát ábrázoló puzzle is színesítette, amely az egész termet végig érte. A nagy kirakózás után egy szomszédos terembe invitáltak bennünket, ahol honfoglalás kori női és férfi csontvázakat tekintettünk meg, valamint érdekes információkkal is gazdagodtunk. A bátrabbak felpróbálhatták a sisakot, és a kardot is a kezükbe foghatták. Akik nem szerettek volna élni ezzel a lehetőséggel, azok felpróbálhattak egy-egy kaftán. A látogatás végén a múzeumtól egy társasjátékot kaptunk, aminek nagyon örültünk.
8. évfolyam:
A LEP keretein belül 2021 októberében az Erkel Színházban a Puskás című musicalt néztük meg. Többen nem vagyunk nagy focirajongók, mégis nagy izgalommal vártuk a darabot, ami a legendás futballistáról, Puskás Ferencről szólt. A darabban az ismert musical színészt, Veréb Tamást is láthattuk, aki Puskás Öcsit játszotta. A darab nemcsak a fociról szólt, hanem megismerhettük, hogy milyen volt a kommunista diktatúrában élni, és az 1956-os forradalom előzményeit is láthattuk. Már az előadás elején betekinthettünk az 1952-es helsinki olimpiára, ahol az Aranycsapat 6:3-ra megnyerte az évszázad meccsét az angolok ellen. A műsorban megismerhettük az ötvenes évek Magyarországát és azt is, hogyan befolyásolta a diktatúra az emberek és az élsportolók életét is. Puskás a forradalom után családjával elmenekült hazánkból és a Real Madridban folytatta a pályafutását. A musical hatalmas hatással volt ránk, hiszen a világ egyik legnagyobb focistája, Puskás Ferenc életútját ismerhettük meg, és láthattuk milyen az igaz barátság és a hazaszeretet.CirkuszlátogatásPuskás musical