FIT Kaland-oztunk

Az idén harmadik alkalommal rendezték meg negyedik osztályos diákoknak a FIT Kaland Országos Tehetségversenyt. A szervezők egy izgalmas, több tudományterületet átfogó projektfeladat megoldását várták el a jelentkező csapatoktól.
Iskolánkból három 4. a osztályos tanuló vállalkozott a megmérettetésre: Tichy Luca Sára, Tichy Bence Gergő és Szakali Lantos Lóránt. E három fős csapatnak feladata nem volt kisebb, mint a Föld megmentése, és ehhez kellett egy akciótervet kidolgozniuk.
Ennek a tervnek négy része volt:
1. Vegyészmérnökként egy vízszűrő berendezés megalkotása.
2. Készíteniük kellett egy szemétszedő robotos játékprogramot is, hogy felhívjuk a figyelmet az óceánok állapotára.
3. A jövő közlekedésére tekintettel tervezniük kellett egy környezetkímélő autót. S ennek modell változatát el is kellett készíteni.
4. És mindezt egy médiakampány keretében, azaz egy videóban kellett megjeleníteniük.
Lázas munkába kezdett a kis csapatunk:
– készültek a rajzok a játékprogram hátteréhez
– izgatottan készítettük el a vízszűrő berendezésünket és kíváncsian vártuk a beleöntött pocsolya vízből milyen állagú víz lesz
– újrahasznosított anyagokból elkészült a napelemmel működő jövő autója
– alapos kutató munka előzte meg a médiakampány videónkat, melyet a vízszűrő berendezéshez készítettünk. Ez volt a legvidámabb része a munkánknak, a gyerekek a lámpaláz miatt vagy tévesztettek vagy jót nevettek, így sokszori nekifutásra készült el a felvétel.
Összességében egy nagyon izgalmas, eseménydús hónapot tudhattunk magunk mögött. S a befektetett munkánknak meg is lett az eredménye régiós II. helyezést értünk el. A korona vírus miatt csak az első helyezettek juthattak be az országos döntőbe, de így sem voltunk elégedetlenek, ez így is nagyszerű eredmény volt. Arról nem beszélve, hogy a gyerekek látóköre, tudása rengeteget gyarapodott a felkészülés során. Versenyzőink munkáját egy-egy ajándékcsomaggal köszönték meg, melyben volt édesség, plüss állat, REGIO Játék-s ajándékutalvány és a debreceni Kerekerdő élményparkba belépő.
A gyerekek lehetőséget kaptak, hogy szeptembertől a szolnoki FIT Központban mélyebben is elmerülhetnek a robotika, a környezet tudatosság, kémiai kísérletek vagy a média világában.

Csatóné Döbrei Katalin